Rezanie a pálenie v hrdle môže byť prvým príznakom prechladnutia, chrípky alebo zápalu mandlí. Príčinou je zvyčajne vírus, i keď baktérie typu streptokok môžu tiež vyvolávať bolesti hrdla a horúčku – poznáme tento stav ako angínu. K zápalu mandlí prispieva nezdravá strava bohatá na sacharidy – biele pečivo, koláče, sušienky a stolový cukor. Určite treba opomenúť stres, fajčenie, pitie veľkého množstva alkoholu – čo znižuje odolnosť organizmu proti infekciám.

Ako sa vyhnúť zapálenému hrdlu?

Zabezpečte si v strave dostatočný príjem vitamínov D, E a C. Konzumujte teda olejnaté ryby, olivový olej, orechové jadrá, avokádo a rôzne semiačka. Pomaranče, červená paprika, tmavozelená listová zelenina a podobne.

Náš tip:

Kloktanie šalviového čaju, ktorý sa pripraví tak, že čajovú lyžičku sušenej šalvie zalejeme šálkou vriacej vody a kloktáme ešte teplé.

Bolesti hrdla trvajú zvyčajne 3-4 dni. Ak príznaky pretrvávajú, určite vyhľadajte lekára.