Domáca zmrzlina z jednej suroviny

Horúčavy ešte stále neskončili a leto stále pokračuje. Klíma a studená sprcha niekedy nestačia a chceme sa ochladiť aj z vnútra. Sladkou, mrazenou maškrtou. Nemusíte chodiť do zmrzlinárne alebo dlho stáť pri mraziacich boxoch. Stačí, ak sa prejdete do zelovocu a kúpite banány, jedinú surovinu, ktorú budete na prípravu tejto dobroty potrebovať.

Všetko, čo potrebujete je jeden alebo viac zrelých banánov. Mrazený rozmixovaný banán je iný ako ostatné ovocie. Vďaka vysokému obsahu pektínov má totiž nádherne krémovú konzistenciu. Ak však máte veľmi mlsný jazýček, môžete k banánikom pridať napríklad arašidové maslo, kakao, škoricu či hocičo po čom váš žalúdok a oči túžia.

Postup:

  1. Banán by mal byť mäkký a sladký. Ošúpte ho a pokrájajte na kolieska. (Nezáleží na tom, na aké veľké kúsky ho nakrájate.)
  2. Kúsky banánu vložte do nádoby vhodnej do mrazničky alebo do igelitového vrecka a nechajte ich tam aspoň dve hodiny, najlepšie celú noc.
  3. Mrazené kúsky banánu rozmixujte. Mala by z nich vzniknúť hladká kaša.

(Ak chcete pridať nejakú z vyššie uvedených prísad, zmiešajte ju s banánmi teraz.)

  1. Ak chceme pridať nejakú ďalšiu prísadu, pridáme ju teraz a ešte zmrzlinu chvíľu mixujeme.
  2. Zmes umiestnite do uzatvárateľnej nádoby a vložte ju na chvíľu do mrazničky.

Ochutené varianty

Zmrzlina s arašidovým maslom

1 a pol banánu

3 lyžice arašidového masla

2 lyžice medu alebo agávového sirupu

Zmrzlina so škoricou

1 a pol banánu

3 lyžice mlieka

Pol lyžičky mletej škorice

Zmrzlina s kakaom

1 a pol banánu

3 lyžice kakaa

2 lyžice smotany

Pol lyžičky vanilkového extraktu (vanilínového cukru)

Zmrzlina s jahodami

1 a pol banánu

Tretina šálky pokrájaných mrazených jahôd

2 lyžice smotany