Oriešky pre zdravie

Oriešky! Veľa z náš akoby zabúdalo na tieto pochúťky, a tým robia chybu. Možno nevieš, ale obsahujú mnoho cenných látok a ich bonusom je super chuť. Prečítaj si o nich v tomto článku a ver mi minimálne jedny z nich si zamiluješ.

11774374_1075296755816399_1055680717_n

Vlašské orechy

Najznámejší druh, ktoré obsahujú mnoho benefitov pre teba. Okrem toho, že obsahujú železo, zinok, selén a kyselinu listovú obsahujú vitamín B6, ktorý podporuje chudnutie. Sú tiež antioxidantom. Ak si z nich zobneš po jedle, tvoje telo prijme menej tukov. Povzbudia tiež aj tvoju náladu. Tiež príjemne ovplyvňujú tvoju pleť, vlasy a nechty. Chránia ťa pred rakovinou, podporujú lepší spánok a tiež udržujú vo forme tvoje srdce a mozog .vlašské orechy

Lieskové orechy

Ak máš málo energie či potrebuješ rýchlo stráviť ťažké jedlo, zahryzni sa do nich. Len ako sa vraví, že všetko s mierou, priberá sa z nich. Obsahujú množstvo minerálnych látok, ktoré podporujú pamäť. Sú vhodné aj ako podpora pri cvičení, fitness, pretože posilňujú svalstvo a tiež ak sa ti lámu nechty alebo máš vlasy bez lesku, lieskové orechy sú pre teba tým pravým orechovým.lieskové orechy

Para orechy

Obsahujú veľké množstvo mastných kyselín a vitamínov, hlavne E a B. Vďaka tomu sú prospešné pre tvoju pokožku a nechty. Odstraňujú bolesti kĺbov  a vedia si poradiť aj tvojimi rozhádzanými hormónmi a vedia ich priviesť k rovnováhe.

11717283_1075296769149731_1917361218_n

Arašidy

Posilňujú imunitný systém. Pomáhajú pri kožných problémoch, no ak ťa však trápi akné, moja rada znie vylúčiť z jedálnička, pretože majú tendenciu akné zhoršovať. Sú vhodné ako prevencia proti kazom na zuboch.11793223_1075296765816398_83238589_n

 

Pistácie

Ak ťa trápi zlá nálada alebo si neustále nervózna, dopraj si pistácie. Zvyšujú hladinu endorfínov čiže hormónov šťastia. Podporujú tvorbu betakaroténu, čo je pre teba výhrou hlavne v lete, keď sa každý z nás snaží čo najkrajšie a najtmavšie opáliť. Navyše ťa ochránia pred rakovinou.

pistácie

Mandle

Sú skvelé, už len svojou chuťou. Zaraďujú sa medzi antioxidanty, pomáhajú regenerovať tvoju pokožku a ak ťa trápi často opar, zabojujú aj proti nemu. Obsahujú olej, ktorý posilňuje svalstvo pri cvičení, najmä v oblasti bruška. Mandľový olej tiež skvele hydratuje pleť a vyživuje ju.

mandle

Gaštany

Obsahujú veľmi malé množstvo kalórií a veľmi veľa vitamínov pre tvoje telo. Ich nutričné hodnoty sú podobné sladkým zemiakom či sladkej kukurici. Jedným z vitamínov, ktoré obsahujú je vitamín C, ktorý je dôležitý pre  tvoje zuby, kosti a krv. Chránia tvoje telo pred vonkajšími vplyvmi. Upravujú hladinu cholesterolu v krvi.

gaštany

Kešu

Sú zdrojom omega-3 alebo omega-6 polynenasýtených mastných kyselín, ktoré okrem iného priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu. Sú bohatým zdrojom železa, a tak sú vhodné pri chudokrvnosti. Obsahujú veľa zinku, medi, mangánu, fosforu, horčíka, vitamínu B a kyseliny listovej. Podporujú obnovu buniek a u mužov tvorbu spermií. Vďaka vláknine pomáhajú tráviacemu systému. Pôsobia proti zápche a ak sa konzumujú pravidelne, dokážu pôsobiť účinne proti zápche. Pôsobia ako antidepresíva. Uvoľňujú totiž napätie a stres.

kešu

Okrem obyčajného jedenia týchto orieškov existuje mnoho variácií ako ich papať, môžeme si ich pridávať do pudingov, ovsených kaší či z nich vytvoriť chutné a zdravé tyčinky. My vám však prinášame špeciálne recepty, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Horúce banány s vlašskými orechmi a vanilkovou zmrzlinou

zmrzlina

SUROVINY NA 4 PORCIE:

40 g maslo

100 g vlašské orechy

3 PL hnedý cukor

4 ks banán

1 ks pomaranč

1 téglik vanilková zmrzlina

 

1.V panvici roztopíme maslo a pridáme vlašské orechy. Na miernom ohni pražíme približne 1 minútu. Pridáme cukor a miešame 2 minúty.

2.Orechy zhrnieme na jednu stranu panvice, pridáme ošúpané banány a pražíme 30 sekúnd. Obrátime ich a pražíme z druhej strany.

3.Opatrne prilejeme pomarančovú šťavu spolu s kôrou. Panvicou potrasieme a miešame orechy s cukrom. Necháme zovrieť. Prudko varíme približne 1 minútu a pohybujeme banánmi, aby sa obalili v sirupe. Sirup by mal vytvoriť lepkavý povrch na orechoch.

4.Banány prekrojíme na polovičku a na každý tanier pridáme zmrzlinu. Prelejeme omáčkou a podávame.

Lieskovcové košíčky

Lieskovcové košíčky

SUROVINY NA 30 PORCIÍ:

100 g ovsené vločky

100 g lieskovcové orechy

150 g sezamové semienka

100 g med

1 ČL škorica mletá

1.Sezam,ktorý sme cez deň nechali v studenej vode namočený, zlejeme a necháme odkvapkať.

2.Na suchej panvici tieto semienka opražíme, kým nepustia voňu. Tak postupujeme aj s vločkami a aj s nasekanými lieskovcami.

3.Všetko premiešame s medom a škoricou.

4.Na druhý deň tvarujeme guľky, ktoré neskor dáme do okrasných papierových košíčkov.

Mandľovo-gaštanový zákusokMandľovo-gaštanový zákusok

SUROVINY:

CESTO:

80 g polohrubá múka

50 g jedlé gaštany

50 g maslo

1 štipka soľ

PLNKA:

400 g jedlé gaštany

150 ml med

3 ks vajce

4 PL práškový cukor

NA OZDOBU:

50 g mandľové lupienky

50 g mandle

1.Gaštany do cesta aj plnky domäkka uvaríme, ošúpeme, roztlačíme na pyré alebo postrúhame. Med zohrejeme so 100 ml vody, pridáme gaštanové pyré určené do plnky (400 g), za stáleho miešania varíme asi 10 minút, kým nevznikne hustý krém (podľa potreby pridáme vodu) a necháme vychladnúť.

2.Rúru vyhrejeme na 160 °C. Múku zmiešame so soľou, s maslom nakrájaným na kúsky, so zvyšnými gaštanmi (50 g), 100 ml vody a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Celé mandle nasucho opečieme na panvici, pridáme 1 lyžicu medu a necháme skaramelizovať.

3.Cestom vystelieme dno aj boky vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej koláčovej formy a niekoľkokrát popicháme vidličkou. Na dno položíme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie a zaťažíme ho napríklad sušenou fazuľou. Korpus pečieme 10 minút, odstránime papier aj fazuľu, pečieme ďalších 7 minút a vyberieme z rúry.

4.Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vmiešame do gaštanového krému, bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh a zľahka primiešame. Krém rovnomerne rozdelíme na vychladnutý korpus, povrch uhladíme a pečieme ešte 30 minút. Pred podávaním posypeme mandľovými lupienkami a okraj ozdobíme medovými mandľami.